Електронни гишета за Летище София. Автоматична проверка на бордните карти.

На Терминал 2 на Летище София откриват електронни гишета за автоматична проверка на бордните карти на 6 март. Това е първият случай на внедряване на такива гишета в български аеропорт. Използването им се очаква значително да намали времето за изчакване на опашките, тъй като пътниците могат самостоятелно да проверят своите бордни карти. Това е особено важно предвид предстоящото членство на България в Шенгенската зона по въздух и вода на 31 март 2024 г. Летище София вече предостави информация на пътниците за това, което е полезно да знаят.

Облекчения за заминаващи:

Пътувайки до страна членка на Шенген, след като регистрирате багажа си, трябва да преминете само през проверка за сигурност и можете директно да се отправите към изхода за излитане, без да е необходимо да преминавате паспортен контрол. Въпреки това, трябва да носите със себе си документ за самоличност.

Ако пътувате до страна извън Шенген, процедурата за пътуване остава същата като преди – регистриране на багаж, преминаване през проверка за сигурност и паспортен контрол.

За пристигащи:

Ако пристигате на летище София от страна членка на Шенген, след кацането на самолета можете директно да се отправите за получаване на вашия багаж, ако сте го регистрирали. В такъв случай няма да е необходимо да преминавате паспортен контрол.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, процедурата по гранична проверка ще се извършва преди получаването на регистрирания багаж и ще остане същата като преди – първо ще преминете през паспортен контрол, след което ще получите багажа си.

Източник: nova.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *