Искат увеличение на летищните такси за летище Бургас


Главна дирекция „Гражданска Въздухоплавателна Администрация“ предлага повишаване на таксите на летищата в Бургас и Варна, които се концесионират от „Фрапорт туин стар еърпорт“ АД. Тази промяна се предлага чрез изменение в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в Република България и е обект на публично обсъждане.

Предложеното увеличение на таксите е средно по 20%, което може да доведе до повишаване на цените на билетите до Черноморието. Този факт, от своя страна, може да доведе до намаляване на броя на пътниците.

Концесионерът търси разрешение от държавата за увеличаване на таксите, като се предвижда, че това ще позволи на „Фрапорт“ да изпълни инвестиционна програма. При сегашните такси „Фрапорт“ ще излезе с отрицателен финансов резултат от около 50.5 милиона евро до 2026 година.

Предложените промени включват увеличение на няколко видове такси, които операторът на летищата събира. Освен това, за да стимулира развитието на трафика, са предвидени и някои отстъпки, но те не са достатъчни, за да компенсират увеличенията. Всички отстъпки са приложими извън летния сезон.

Някои от промените включват увеличение на таксата за кацане, таксата за паркинг на самолети, таксата за обслужване на пътници и таксата за сигурност за пътници. Въведена е и нова такса за сигурност за самолети, които не превозват пътници.

Отстъпките включват намаление за нови маршрути и стимули за достигнат обем от заминаващи пътници. Въпреки инвестиционните усилия и увеличението на таксите, приходите се очаква да бъдат недостатъчни за покриване на разходите, поради въздействието на пандемията и други пазарни фактори.

През началото на 2023 година, концесионерът „Фрапорт“ получи нова отсрочка за плащането на концесионните такси, които са дължими за двата морски аеропорта, поради войната в Украйна. Тази отсрочка беше одобрена от Европейската комисия и представляваше мярка на стойност 5.8 милиона евро, като подкрепа за летищата в Бургас и Варна. Преди това, през август 2021 година, беше направена подобна отсрочка, като причината тогава беше пандемията. Така „Фрапорт“ отложи плащането на дължимите такси за първите шест месеца на 2020 година, като те трябваше да бъдат изплатени до края на 2021 година.

Източник: flagman.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *